Inspiroitumista


Sain ystävältäni joululahjaksi tämän ihanan kirjan: Tee itse ja löydä luovuutesi, joka sopii täydellisesti tähän matkaan jonka aloitin kohti itsetuntemusta ja hyvää oloa. Jo aiemmin olen saanut häneltä mm. Onnen hetkiä-kirjan.


Kirjastosta löytyy myös paljon monenlaisia selffhelp-kirjoja ja luovaan työskentelyyn kannustavia opuksia, pyrin niitä bongailemaan ja liittämään vinkiksi tähän postaukseen aina kun löydän ja hyväksi havaitsen. Poimin myös kirjoista yksittäisiä tehtäviä ja ideoita joista inspiroidun ja toivon Sinunkin saavan iloa ja kannustimia käyttää luovuuttasi ja tutustua itseesi paremmin. 

Tuossa Onnen hetkiä-kirjassa on monia mieltä ilahduttavia ja virkistäviä juttuja joilla itsetuntemusta voi lisätä ja yksi esimerkki on tehdä lista itselleen kivoista asioista ja kiitollisuuden aiheista. Itse lähdin toteuttamaan ajatusta hieman isommin, kokonaisen kirjan muodossa. Kirjoja ja vihkoja saa muutaman euron panostuksella mutta leikekirjan voi kasata vaikka vanhan kirjan sivuille papereita liimaillen. Minä liimaan kirjaan lehdistä itseäni miellyttäviä kuvia ja tekstejä, kirjoittelen runoja, laulunsanoja ja aforismeja jotka puhuttelevat.

 Tallennan ihmisten lausahtamia viisauksia aina kun kuulen tai näen jostain, tv:stä, kirjoista tai vaikka  junakeskusteluista. Leikekirja on kuin ystävä joka on tavoitettavissa aina kun tuntuu että haluaa palata johonkin mieltä nostattavaan: kuvaan, voimalauseeseen tai elämänviisauteen tai jos mieluummin haluaakin ilmaista itseään ja kertoa tuntemuksistaan niin että ottaakin esille sakset, liiman ja kynät ym. värit sekä leikattavat ja liimattavat materiaalit. Itse toimin yleensä niin jos jokin ahdistaa, tunnekuohu on pahasti päällä ja tarvitsen muuta ajateltavaa. Tai kun haluan vaan tehdä jotain näkyvää ja kokea onnistumista edes vähän kun liimaan nätin kuvan sivulle ja hakeudun kuvan tunnelmaan. Kerään myös kuvia asioista joista tulee itselle hyvä olo tai mistä haaveilen. Värit ovat myös tärkeässä roolissa-kun niihin kiinnittää huomion tietoisesti, ei maailma näytäkään enää niin harmaalta kuin se helposti synkkinä hetkinä alkaa näyttää.


Aikakauslehdet pursuavat mielenkiintoisia lausahduksia joihin tiivistyy paljon viisautta jota voi omassa rauhassa myöhemmin tarkastella ja peilata omaan elämäänsä.


Voimalauseet ja toteamukset antavat viisaita neuvoja silloin kun oma pää lyö tyhjää ja olo on näköalaton. Kirjasta muodostuu vähitellen oiva terapeutti joka on aina saatavilla. Ilmaista hupia tämäkin lähestulkoon taas on.



Kirjaan voi toki myös kirjoittaa päiväkirjatyyppisesti tai ihan muuten vaan kun siltä tuntuu. Tässä artikkeli Huffington Posti:sta liittyen ilmaisevaan kirjoittamiseen. Uskoisin että tällaisen leikekirjan kasaamisella on samantyyppisiä vaikutuksia. Itselläni se ainakin tuntuu toimivan.

Milloin viimeksi kirjoitit jotain muutakin kuin sähköpostin? Luettuasi tämän jutun haluat ehkä tarttua kynään ja paperiin.

Sillä ei ole väliä, kirjoitatko päiväkirjaa vai listaatko ylös onnenaiheita, kunhan kirjoitat säännöllisesti. Lue alta, mitä hyötyjä kynäilijät kokevat.

Kirjoittaminen voi auttaa sinua oppimaan

Astu kauemmas tietokoneesta. Käsinkirjoituksen mekaaninen liike voi helpottaa asioiden painamista muistiin. Se johtuu signaaleista, jotka kulkevat käsien kautta aivoihin ja parantavan motorista muistia.

Sanojen käyttö voi parantaa

Uudessa-Seelannissa tehdyn tutkimuksen mukaan kirjoittaminen voi nopeuttaa jopa fyysisten haavojen paranemista. Tutkimuksessa osallistujia pyydettiin kirjoittamaan päiväkirjaan joko syvimmistä tunnoistaan tai kaikesta muusta, muttei tunteista. Kahden viikon jälkeen heidän ihostaan otettiin koepala, joka jätti haavan heidän ihoonsa. Niiden henkilöiden haava parani nopeammin, jotka kirjoittivat vain syvimmistä tunnoistaan.

Kirjoittaminen voi helpottaa syöpäpotilasta

Oncologist-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan taudista kirjoittaminen voi muuttaa tapaa, jolla syöpäpotilaat suhtautuvat sairauteensa ja jopa parantaa heidän elämänlaatuaan. Jo 20 minuutin kirjoittaminen muutti joidenkin potilaiden ajattelutapaa ja suhtautumista.

Kirjoittaminen muistuttaa onnenaiheista

Kalifornian yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan kirjoittaminen voi saada sinut tuntemaan itsesi onnellisemmaksi. Tutkimuksen osallistujat kirjoittivat kiitollisuuspäiväkirjaa kerran viikossa kahden kuukauden ajan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kirjoittajat suhtautuivat elämään myönteisemmin verrattuna ihmisiin, jotka eivät kirjoittaneet kiitollisuuspäiväkirjaa.

Kirjoittaminen parantaa unta

Kiitollisuus voi tehdä ihmeitä unelle. Applied Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että ihmiset, jotka kirjoittivat kiitollisuuspäiväkirjaa, nukkuivat pidempään ja paremmin kuin ihmiset, jotka eivät kirjoittaneet sellaista.

Kirjoittaminen parantaa terveyttä myös pitkällä aikavälillä

Kirjoittamisen hyödyt eivät näy vain lyhyellä aikavälillä. Ilmaisevalla kirjoittamisella katsotaan olevan yhteys parempaan mielialaan, hyvinvointiin, alempiin stressi- ja masennustasoihin, parempaan maksan ja keuhkojen toimintaan, alempaan verenpaineeseen sekä sairaalassa vietettyyn aikaan. On olemassa myös osin ristiriitaisia tuloksia siitä, että ilmaiseva kirjoittaminen auttaisi post-traumaattisesta stressireaktiosta kärsivää.

Kommentit

Suositut tekstit