SININEN

 Olen pistänyt merkille että musta väri on ollut melkein koko elämäni ajan psyykkinen suojavärini jonka turvaan on ollut helppo "piiloutua". Massaan on ollut helppo sujahtaa tummiin pukeutuneena. Olo tuntuu varmemmalta ja ehkä hieman hoikemmaltakin ;). Mutta en ole kovin paljon antanut edes tilaisuutta väreille osoittaa omia ominaisuuksiaan. Sisustuksessa saatan käyttää värejä rohkeasti mutta pukeutuminen onkin haasteellisempi juttu. En välitä introverttina huomion keskiössä olemisesta ja väriläiskät koen juuri noina huomion herättäjinä. No, nyt olen päättänyt opetella suhtautumaan asiaan toisen lailla ja etsiä toisenlaista "tulokulmaa" värien käyttöön. Aion tutustua väreihin vähän syvemmin ja "makustelen" niistä siitä lähtökohdasta miten värit vaikuttavat minuun. Mikä väri puhuttelee, kutsuu suorastaan, mikä inspiroi, rauhoittaa, aktivoi ja ihan vaan tekee hyvän mielen. Tutustun toisin sanoen siis värien terapeuttiseen vaikutukseen ja opettelen hyödyntämään värejä omista tarpeistani lähtöisin.

Otin nyt tarkasteluun ensimmäisenä sinisen värin, ihan vaan sattumanvaraisesti. Kaivoin keskeneräisen sinisen käsityöni esiin ja uppouduin sinisen "valtaan" Hassu ja mielenkiintoinenkin sattuma oli että vierailin  myös hiljattain kyläilemässä talossa jonka emännän lempiväri oli selkeästi sininen: talossa oli paljon sinistä esineinä ja tekstiileinä, kukkasinakin. Ja tunnelma oli kieltämättä mukavan lempeä. Syke laski ja oli rauhallinen olo.


Netistä ja kirjallisuudesta löytyy paljon asiaa väreistä ja esimerkiksi Pinterestistä pääsee visuaalisesti kokemaan sinisen värin laittamalla hakusanan sininen tai blue. Sinisen kanssa sopivat väriyhdistelmät löytyvät esim. hakusanoilla "blue matching" tai "color pair with blue". Coloria.net :in sivulta löytyy todella kattava selvitys sinisestä väristä historiaa, vaikutusta ja merkityksiä valaisten. 

Oma fiilispohjainen kokemukseni tällä hetkellä on että sininen väri miellyttää minua ja voisin sen kelpuuttaa vaatteidenikin väriksi. Sain joululahjaksi juuri siniset korvakorut ja olin hieman yllättynyt koska itse en varmaan olisi koskaan ostanut sinisiä koruja. mutta kun laitoin ne korviin niin eipä ne hassummat olleetkaan, varmasti käytän useasti ja saatan hankkia lisääkin sinisiä koruja. Juuri nyt kiehtoisi tehdä kaikenlaista kierrätetystä farkkukankaasta. Paitsi että farkunsininen on miellyttävä väri, myös kierrätetty farkkukangas huokuu kestävyyttä ja mukavuutta. 


Tässä käsityössä on hieman haastetta nivelpsorisormille, kangassuikaleiden leikkaus ja solmiminen kumimattoon on työlästä mutta teen vähän kerrallaan silloin kun niveliä ei särje. Ja hitaaseen tahtiin siniselle "altistuen". Näytän sitten valmiin työn eli kierrätysmateriaalihapsumaton kunhan se joskus valmistuu... (ja juuri nyt ei oikein valmistu kun säryt ovat päällä).

Kommentit

Suositut tekstit